BELEF 2016

Beogradski letnji festival – BELEF, međunarodni letnji festival ambijentalnih umetničkih muzičkih, pozorišnih, plesnih i vizuelnih programa biće održan ove godine na nekoliko gradskih lokacija od 19. juna do 30. jula.

Ovo je 25. izdanje Beogradskog letnjeg festivala poznatijeg kao BELEF, a festival objedinjuje tri umetnosti: scensku (pozorište i umetničku igru), vizuelne umetnosti (video, art, instalacije, performanse i printove) i muziku. BELEF se održava na nekoliko gradskih lokacija – Kalemegdanu, Adi Ciganliji, trgovima, pozorištima, odnosno ulicama Beograda.

Ovogodišnji BELEF sastavljen je od odličnog, bogatog i raznovrsnog muzičkog programa, pozorišnih predstava i brojnih izložbi. BELEF 2016 otvaraju domaći bend Zemlja gruva i španski sastav Los Mambo Jambo, 19. juna u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Ulaz za ovaj koncert je besplatan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Domu omladine Beograda. Los Mambo Jambo, bend iz Barselone, od svog nastanka 2009. godine postao je referent rokenrol scene kako Španije tako i Evrope, zahvaljujući svom energičnom nastupu, originalnom repertoaru i karakterističnom zvuku.

BELEF 2016 program

Izdvajamo i koncerte Ibrice Jusića (1. jula), Jelene Tomašević i Novosadskog Big benda (6. jula), Matije Dedića i Zorana Predina (7. jula). Ovog leta, Beograđane i goste prestonice zabavljaće i LP duo (11. jula), Omladinski simfonijski orkestar iz Holandije (15. jula), Ansambl „Moreska Nova“ iz Italije (28. jula) i Državni akademski ansambl Berjoška iz Rusije (30. jula) za čiji nastup karta iznosi 600 dinara.

Na programu je i predstava „Sluga dvaju gospodara“ Srpskog narodnog pozorišta, 23. juna, dok će solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiti 29. juna.

BELEF istorija

Preteča BELEF-a bila je manifestacija Beogradsko leto koja se održavala od 1986. godine do 1991. godine i uključivala je veliki broj pozorišnih predstava, koncerata i drugih sadržaja koji su se održavali na otvorenom prostoru. Ime festivala je promenjeno u sadašnje 1991. godine, kada je manifestacija postala i zvanični festival grada Beograda, a sada je pod nadležnosti Centra beogradskih festivala.