Rekonstrukcija Savskog trga

savski trg
Projekat rekonstrukcije Savskog trga

Tokom 2019. godine počeli su intenzivni radovi na rekonstrukciji Savskog trga. Naime, pomenuti deo grada očekuju velike promene koje simbolizuju modernizaciju i silazak Beograda na priobalje, radi povezivanja postojećih gradskih struktura sa Beogradom na vodi. Po svemu sudeći, novi Savski trg biće veći od Trga Republike i postaće novi centar grada. Time će Beograd dobiti više prostranih lokacija za okupljanje po ugledu na velike svetske gradove. Urbanističkim planom definisani su novi dizajn i organizacija pejzaža, kao i novi tokovi saobraćaja.

Novi izgled bivše Glavne železničke stanice

Rekonstrukcijom su obuhvaćeni fasada, krov i kompletna unutrašnjost istorijskog zdanja nekadašnje Glavne železničke stanice, što predstavlja srce celokupnog projekta. Zgrada podignuta 1884. godine, u budućnosti će biti muzej a ispred nje će biti postavljen spomenik velikom županu Stefanu Nemanji čiji je autor ruski vajar Aleksandra Rukavišnjikov. Prvobitno je planirano da se nalazi u centru trga, ali je urbanističkim projektom izmešten uz desno krilo stare železničke stanice, da ne bi vizuelno zaklanjao glavni ulaz ovog zdanja. Visina spomenika iznosiće 23 metra, što je jednako visini zgrade od pet spratova. Na mestu nekadašnjih perona, u budućnosti će se ukrštati dve metro linije.

Tokovi saobraćaja

Najznačajnija promena biće izmeštanje svih vidova saobraćaja sa trga koji sada koriste Savski trg. Saobraćaj će se odvijati po obodima trga, dok će u sredini će biti ogromna pešešačka zona. Na taj način obezbediće se velika funkcionalna površina unutar trga koja može biti iskorišćenja kao prostor za okupljanje i organizaciju događaja, a takođe će se povećati i bezbednost pešaka.

Savski trg kao pešačka zona

Projekat predviđa velike travnate površine uokvirene zasađenim zelenilom. U prvom redu uz buduću obodnu saobraćajnicu planirana je sadnja visokog rastinja, kombinacijom jasenova, breza i stabala trešnje. Od nižeg rastinja predlažu se irisi, dren, smilje i drugo aromatično žbunje. Kao finalni detalj, nedaleko od mesta spomenika planirana je fontana sa vodoskocima na pločniku. Rekonstrukcija Savskog trga predstavlja veliki poduhvat, sprovodi se u nekoliko faza a njegova završnica planirana je za sredinu 2020. godine.

Jump Inn hotel nalazi se na samo 446m od Savskog trga, te gostima prilikom boravka kod nas neće biti potrebno korišćenje gradskog prevoza, već samo 5 minuta laganog pešačenja kako bi posetili novoizgrađeni Beogradski trg.