Dobro došli u Beogradski Zoološki Vrt

Za one koji uživaju provodeći vreme sa porodicom, a pre svega sa decom, Beogradski zoološki vrt je uvek omiljena destinacija. Jedna od interesantnih stvari u vezi sa Vrtom dobre nade, što je drugi zvanični naziv, je i njegova lokacija. Lagana porodična šetnja gradom i Kalemegdanom može vas vrlo lako odvesti u Beo Zoo vrt.

Beogradski zoološki vrt nalazi se u okviru Beogradske tvrđave, tačnije na prostoru Malog Kalemegdana. U pitanju je naveći i najstariji zoološki vrt u Srbiji, osnovan 12. jula 1936. godine, i jedan je od najstarijih u jugoistočnoj Evropi. Sa više od 400.000 postelica godišnje, Beo zoo-vrt je i jedna od najposećenijih atrakcija u Beogradu.

Raznoliki svet životinja u srcu grada

U samom srcu grada, na površini od 7 hektara, Beograd čuva kolekciju od približno 150 životinjskih vrsta sa blizu 2000 jedinki – kako egzotičnih i ugroženih, tako i lokalnih životinja. Šetnja kroz Beo Zoo vrt je poput putovanja kroz kontinente, počev od afričkih žirafa i slonova, preko azijskih tigrova do polarnih medveda. Neke od najvećih atrakcija su albino i bele životinje, prvenstveno beli lavovi koji su 2005. godine stigli iz Južnoafričke Republike. U maju 2018. Godine rođena je i dugoočekivana ženka belog američkog bizona.

Ostale životinjske vrste u vrtu su i orangutan, šimpanza, prstenorepi lemur, azijski slon, mrežasta žirafa, nilski konj, dvogrba kamila, irvas, berberska ovca, sibirski kozorog, Grantova zebra, nizijski tapir, beli bengalski tigar, jaguar, gepard, arktički vuk, pegava hijena, smeđa foka krznašica, siva foka, merkat, patuljasta vidra, crveni kengur, andski kondor, noj i kubanski krokodil.
Beogradski zoo vrt, nalik drugim svetskim vrtovima ima svu modernu infrastrukturu – fontane za piće, ukrasne fontante, nekoliko malih jezera, galeriju drvenih skulptura Vuka Bojovića, Bebi odnosno Dečiji Zoo sa igralištem i mladuncima životinja.

Beogradski zoološki vrt – zabava za celu porodicu

Zoo vrt je draga za sve uzraste ali posebno za decu. Posetiocima zoološkog vrta može biti posebno zanimljivo novootvoreno krilo – zoo vrt za decu ili Bebi Zoo. To je deo gde najmlađi posetioci mogu da uživaju u avanturističkom parku i igri sa mladuncima životinjama, bebama koza, alpaka, ponija i pernatih domaćih životinja. Projekat posebnog dela Zoo vrta namenjenog deci , realizovan je sa ciljem promocije zdravog života i odrastanja u društvu životinja. Poseta nudi neverovatne prilike za decu da detaljnije uče o različitim životinjskim vrstama, njihovim staništima, navikama i ponašanju. Za roditelje, tu je kafe bar gde mogu da se odmore i pripreme za nastavak obilaska.

Kapije za posetioce su otvorene svakog dana od 09 do 20 časova. Cene karata su 550 dinara za odrasle, 350 dinara za decu od tri do petnaest godina, dok deca mladja od tri godine ulaze besplatno.

Ukoliko planirate posetu prestonici Srbije, predlažemo vam da obavezno isplanirate i posetu ovoj urbanoj oazi Beograda.

Foto: Beo Zoo vrt