FESTIVAL KROKODIL 2017 – PRIPITOMI TAMU

Deveto izdanje festivala Krokodil pod nazivom „Pripitomi tamu“ održaće se od 16. do 18. juna na dve lokacije u Beogradu.

Festival KROKODIL 2017

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) je književni festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičnih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko – scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano osam letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja ovog festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko sto pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope.

PROGRAM FESTIVALA KROKODIL : VEČERNJI PROGRAM

Večernji program festivala Krokodil održaće se 16. i 17. juna u 20:00 u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Botićeva 6, Beograd.

Prve večeri večernjeg programa predstaviće se: Olja Savićević, Slobodan Šnajder, Svetlana Slapšak i Aleksandar Zograf.

Olja Savićević Ivančević predstaviće poetsku zbirku Mamasafari kao i „Roman Pjevac u noći“ – istančanu ljubavnu priču, a ujedno i ozbijnu kritiku svih naših franšizama i straha od slobode. Svetlana Slapšak, spisateljica i mirovna aktivistkinja, dobitnica nagrade za književno delo Ravnoteža, takođe će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu.
Slobodan Šnajder čitaće iz svog najnovijeg romana „Doba mjedi“, velike sage o sudbini folksdojčera na prostoru bivše Jugoslavije.
Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće nas kroz „Svet Malih otkrića“ što je naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip – kolumne za časopis Vreme.
U okviru sofa intervjua iz Praga nam dolazi Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole.

Druge večeri večernjeg programa predstaviće se: Zoran Ferić, Ivan Ivanji, Lamija Begagić i Sven Popović

Zoran Ferić čitaće iz romana „Na osami pored mora“ koji se bavi sazrevanjem i erotičnošću zrelog doba jugoslovenskog hedonističkog socijalizma.
Ivan Ivanji čitaće iz svog poslednjeg romana „Moj lepi život u paklu“, u kome se osvrće na svoj život započet pre skoro devet decenija u tadašnjem Bečkereku i iskustvo koje je kao šesnaestogodišnji dečak jevrejskog porekla poneo iz logora smrti Buhenvald.
Lamija Begagić, jedna najistaknutijih mladih autorki iz BIH, predstaviće svoj prvi roman „U zoni“, istoriju o životu profesionalne sportistkinje koja prestaje da se bavi sportom u trideset petoj godini i novom svetu koji pokušava da formira oko sebe i u sebi

U okviru sofa intervjua nastupiće Srđan Karanović. Čuveni reditelj, čije se stvaralaštvo vezuje za Prašku školu, pričaće o njegovom filmskom i televizijskom delu.

Ove večeri takođe će se predstaviti Erlend Lu – Norveški pisac, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom, ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

PROGRAM FESTIVALA KROKODIL: DEBATNI PROGRAM

Debatni program festivala Krokodil održaće se 17. juna u 16:00 i 18. juna u 19:00 u CZKD, Birčaninova 21, Beograd.

Razgovor pod nazivom O Biljani Jovanović počinje u 12 sati u subotu 17. juna, a posvećen je životu i delu ove istaknute autorke i mirovne aktivistkinje. O Biljani Jovanović i njenom književnom, feminističko u antiratnom aktivizmu, uz modercije Vladimira Arsenića razgovaraće dugogodišnje saradnice i prijateljice – Borka Pavićević i Sveltala Slapšak.

Nakon debate o Biljani Jovanović uslediće debata V(j)eštice posvećena položaju žena u javnom prostoru na području nekadašnje Jugosavije. U debati učestvuju: Svetlana Slapšak, Olja Savičević Ivančević, Lamija Begagić i Mima Simić.
Razgovor Ivana Ivanjija i Slobodana Šnajdera, pod naslovom Senke – O nastanku folksdojčerske i jevrejske zajednice u Jugoslaviji moderira Igor Štiks u nedelju 18. juna od 18 sati.

Završnicu ovogodišnjeg festivala Krokodil predstavlja debata O Deklaraciji o zajedničkom jeziku i drugim demonima u kojoj učestvuju Snježana Kordić, Teofil Pančić, Dragan Markovina i Igor Štiks.

Izvor: Festival Krokodil 2017 – Pripitomi tamu, City magazine.

Nakon divnih večeri, prelepih i inspirativnih priča i dela, ovaj vikend može vam ulepšati boravak u našem Jump INN hotelu ili restoranu.