33. BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL

Beogradski jazz festival, ako je sudeći po programu, biće jedan od najboljih do sada. Od 26. oktobra čeka nas pet celovečernjih programa u Domu omladine i Centru Sava (finalno veče), a gosti festivala biće svetski muzičari novog talasa i pioniri krosovera džeza i drugih muzičkih pravaca.

Otvaranje, Donny McCaslin

Eyot

Gosti dolaze iz nordijskih zemalja, Zapadne Evrope, SAD, Kanade, Izraela, Turske i država našeg regiona, uz čak četiri sastava iz Sjedinjenih Država, a pored njih, publici će se predstaviti i najuspešniji domaći sastavi. Beogradski Jazz Festival predstaviće ukupno 21 sastav, dva u Velikoj sali i dva u sali Amerikana svake večeri (tri sastava poslednje večeri). Nastupi su sukcesivni, tako da će publika moći da čuje i vidi sve sastave, prvo u Velikoj sali od 19 časova, a zatim i u intimnijem ambijentu Amerikane od 23 časa.

VIŠE OD DŽEZA

U četvrtak, 26. oktobra, čast da otvori festival imaće domaći sastav Eyot sa gostima Džejkom Mekmerčijem i Pitom Džaudžom. Eyot spaja džez muziku sa drugim pravcima koji često deluju nespojivi sa džezom, uključujući tradicionalnu muziku sa naših prostora. I u nastavku večeri slušaćemo krosover džeza i elemenata narodne muzike Istočne Evrope, ovaj put u izvođenju čuvenog švedskog pijaniste Jana Lundgrena. Posle najboljeg švedskog džezera štafetu preuzimaju najbolji danski džez muzičari današnjice – Jakob Bro Trio, a nordijsko veče zaokružiće Marius Neset Quartet iz Norveške.

Drugog dana festivala, u petak, 27.oktobra, gosti Beograda biće izuzetni savremen džez pijanisti i jedan autentični američki jazz bend. Wolfert Brederode Trio predstaviće novi album „Black Ice“, koji odlikuje nešto klasičniji zvuk, dok mladi Izraelac Nitai Herishkovits, takođe pijanista, priprema akustični nastup. U nastavku sledi nešto sasvim drugačije, a to je sastav Marc Ribot & Young Philadelphians, čiji će disko fank zvuk sigurno podiću publiku na noge. Na kraju dana slušaćemo kanađanku Kris Davis, još jedna mladu zvezda svetske muzičke scene, a ova istaknuta pijanistkinja i kompozitorka nastupiće sa amerikancem Bilijem Dramondom.

NOVI SASTAVI, NOVI PROJEKTI

Eva Klese Kvartet, Beogradski Jazz Festival

Eva Klesse

Beogradski Jazz Festival biće za najveći deo publike posebno zanimljiv tokom vikenda. Subota, 28. oktobar, rezervisana je za evropske izvođače. Eva Klesse Quartett iz Nemačke predvodi bubnjarka, što garantuje zanimljiv nastup, a posle sedam godna na Beogradski džez festival vraća se Giovanni Guidi iz Italije, sa svojim novim kvintetom „Inferno“. Sledi još jedan kvartet, ovog puta iz Francuske, koji predvodi Emil Parizijen. Reč je o umetniku koji je dobio veliki broj nagrada tokom proteklih nekoliko godina, a nastup na festivalu biće za njega prva poseta Srbiji, dok subotu zaokružuje Ilhan Ersahin iz Turske, saksofonista svetskog renomea.

Nedelja, 29. oktobar, je dan kada ćemo čuti još nekoliko umetnika koji su izgradili impozantne karijere, a prvi među njima je Mats Eilertsen iz Norveške, kontrabasista koji će nastupiti sa septetom „Rubicon“, a posle Eilertsena nastupiće Joshua Redman Trio iz SAD, čiji je lider autor čak 17 albuma. Posebna atrakcija biće nastup Rodriga Amada iz Portugala, jednog od najuglednijih saksofonista Evrope, a tačku na veče staviće Peter Evans Septet iz SAD, koji će izvoditi Evansove kompozicije.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL U CENTRU SAVA

Donny McCaslin, Beogradski Jazz Festival

Donny McCaslin

Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 30.oktobra, u Centru Sava nastupiće Donny McCaslin Group, čiji je predvodnik sarađivao sad Dejvidom Bouvijem na poslednjem albumu velikana, a nosilac je i aktuelne nagrade za džez muzičara godine u anketi radija Jazz FM. Drugi deo večeri u Centru Sava rezervisan je za hrvatskog pijanistu Matiju Dedića, koji će nastupiti sa Vasilom Hadžimanovim kao specijalnim gostom. Beogradski Jazz Festival se potom ponovo seli u Dom Omladine, gde će festival zatvoriti domaći izvođači – Sanja Marković, kvartet Space Tigers i duo Tapan.

Karte se mogu nabaviti na blagajnama Doma Omladine i Sava Centra.

Čitajte i o drugim aktuelnim događajima u Beogradu na našem sajtu.

Detaljnije: www.bjf.rs