7. Balkan Cheese Festival

Izložba autohtonih sireva Balkana, na kojoj će postioci moći da probaju 300 vrsta sireva karakterističnih za naš region, biće održana 17. i 18. februara u Domu omladine Beograda.

U nedavno objavljenoj listi CNN-a na kojoj se preporučuju najinteresantnije turističke destinacije, Srbija se našla na odličnom 4. mestu, a jedna od nezaobilaznih aktivnosti za svakog posetioca, po preporuci CNN-a, upravo je degustacja sireva. Ovaj detalj govori da je Srbija sve više prepoznata kao zemlja u kojoj se mogu probati jedinstveni sirevi i specijaliteti od sira, kao i da svi koji se bave proizvodnjom sira mogu da računaju na pažnju ljubitelja ove namernice iz celog sveta, naravno ukuliko uspeju da adekvatno predstave i plasiraju svoj proizvod.

Festival sira 2018 2

Festival će okupiti izlagače iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Veliki broj različitih geografskih celina sa kojih potiču balkanski sirevi, od Homoljskih planina do Istre, čini da i sirevi budu izuzetno raznovrsni. Tome treba pridodati i različite recepture, čime se dolazi do više stotina autohtonih balkanskih sireva, među kojima su mnogi ponovo otkriveni tek u novije vreme. Gost festivala biće jedna zemlja van našeg regiona – Italija. Naši susedi sa druge strane Jadrana su svetski poznati po sirevima, pa će to biti odlična prilika da se probaju čuveni italijanski sirevi, kao i da ovdašnji proizvođači dobiju korisne savete od kolega iz Italije koji se duže bave prodajom sireva po tradicionalnim recepturama.

Posetioci biraju pobednika

Sedmi Balkan Cheese Festival biće otvoren od 10 do 20 časova, a najbolji proizvođači biće nagrađeni 18. februara u 18 sati. Balkan Cheese Festival specifičan je i po tome što se pobednici određuju ne na osnovu glasova žirija, već pobednika svojim glasovima biraju posetioci. Cena karte je svega 250 dinara, a u cenu je uračunata degustacija, koja se ne odnosi samo na izložene sireve već i na vino koje će biti posluženo uz sireve. Jump Inn hotel iskreno preporučuje ovaj događaj, jer je apsolutno unikatan po ponudi, a pravi ljubitelji sireva imaju priliku ne samo da degustiraju već i da kupe sireve koji im se posebno svide.

Festival sira 2018 3