Guitar Art Festival, 16.3 – 21.3.

Guitar Art Festival slavi 20 godina postojanja ove godine i sasvim zasluženo pripada malom krugu događaja iz domena tzv. visoke kulture koji su postali prepoznati u široj javnosti i koji su se svojim programom nametnuli na međunarodnoj sceni. Festival će trajati šest dana, od 16. do 21. marta, a sastoji se iz tri paralelna i jednako atraktivna programa – koncerata, takmičenja i majstorskih radionica. Koncertni deo je ono što je najinteresantnije za ljubitelje gitare koji ne bave sviranjem, i oni će u martu moći da pogledaju i poslušaju koncerte čuvenih svetskih muzičara svih generacija, kao i poznate vokaliste koji nasupaju uz pratnju akustične giratre.

Majstorske radionice drugi su ključni deo festivala, a za ove radionice može se prijaviti svako ko želi, pri čemu su učesnici podeljeni u aktivne i pasivne, tj. one koji će se oprobati pred majstorima i imati tri časa gitare i one koji će postmatrati druge i slušati instrukcije koje im majstori daju. Dva meseseca pred početak Guitar Art Festival-a skoro sva aktivna mesta bila su popunjena, a najveće interesovane pokazano je za časove koje će održati Dušan Bogdanović, Serđo Asad i Vera Ogrizović. Majstorske radionice su zaštitni znak GAF-a, čiji je moto „Be Connected“, budući da je jedam od ciljeva festivala povezivanje domaćih muzičara sa najznačajnijim kolegama na svetskoj sceni.

Osim već dokazanih domaćih gitarista, koji će vežbati sa kolegama iz drugih zemalja, na Guitar Art Festival-u će nastupiti i najmlađi gitaristi. Oni će se nadmetati u sviranju solo gitare u kategorijama od 1986. godišta do 2007. godišta, uz nagrade za mlade muzičare koje će iznositi do 2000€ za pobednike, uz mnoge vredne poklone i prilike za buduće solo nastupe.

Jump Inn hotel preporučuje ovu izuzetnu kulturnu manifestaciju svi ljubiteljima akustične muzike, a takmičenje za mlade gitariste, za koje je prijava otvorena do 10. marta, dobra je prilika za gitariste koji žive van Beograda da posete naš grad i oprobaju se na takmičenju. Bez obzira da li želite da učestvujete ili samo da uživate u muzici, Jump Inn hotel može vam ponuditi prvoklasan smeštaj za vreme festivala, bilo da želite da poslušate deo programa ili prisustvujete celokupnom festivalu.

Koncertni program

17. mart – Trg Republike

  • 12:00 – 24:00 Michael Hill Blues Mob Trio + Beogradska gitarska scena

18. martDOB

  • 18:00 Duo Mushkalica
  • 19:00 Joaquin Clerch
  • 21:00 Puerto Flamenco

19. mart – DOB

  • 18:00 Susana Prieto & Alexis Muzurakis
  • 19:00 Pacho Flores & Jesus Gonzales
  • 21:00 Srđan Bulatović & Darko Nikčević ansambl

20. mart – Sava Centar

  • 20:00 Dulce Pontes

21. martZadužbina Ilije M. Kolarca

  • 20:00 Peter Giran, Nejc Kuhar & Aleksandar Sedlar, World Guitar Orchestra, Omladinski simfonijski orkestar El Sistema

Vidimo se na Guitar Art Festivalu!