Noć muzeja u Beogradu

Noć muzeja, jedna od najposećenijih i najlepših manifestacija kako u našem gradu, tako i u celoj Srbiji, održaće se 19. maja. Zahvaljujući muzejima, galerijama i kulturnim institucijama koje će biti otvorene u večernjim časovima (od 17:00 do 01:00), grad će odisati kulturom, umetnošću, istorijom i genijalnošću koja ne poznaje granice. Petnaesto izdanje Noći muzeja nosi simboličan naziv ’’Pobede i pobednici’’.

’’Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali ne želimo da to bude pobeda koju slavimo ove godine, zato što nijedan rat ne može imati srećan kraj, a svaka ratna pobeda dolazi uz visoku cenu’’, prenose organizatori događaja.

Oni dodaju da je petnaesta Noć muzeja inspirisana velikim žrtvama koje je stanovništvo podnelo težeći da izgradi slobodniji i pravedniji svet, te da ima za cilj da obeleži neke lične, intimne i humane pobede. Obeležava se pobeda kao nadmašivanje samog sebe. Obeležavaju se pojedinačne pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, te u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. ’’Biti umetnik ili umetnica, pored neprocenjivog dara umetnosti stvaranja, znači i – umeti pobediti, pomeriti ili prosto rušiti granice, angažovati okolinu, otvoriti nove puteve slobode.’’

Noć muzeja u Beogradu

Noć muzeja obeležiće i pobedu znanja – otvaranje Velike škole u Beogradu i objavljivanje prvog ’’Srpskog rječnika’’ Vuka Karadžića. Istaći će značaj dela Rastka Petrovića, Radoja Domanovića i Nadežde Petrović, te podsetiti na bogatu srpsku književnost, istoriju i tradiciju. Imaćemo priliku da se upoznamo sa radom prve žene arhitekte u Beogradu – Jelisavetom Načić, koja je pre 125 godina projektovala Malo stepenište na Kalemegdanu, te da se podsetimo značaja velikog istorijskog događaja kada su se sifražetkinje u Velikoj Britaniji i Irskoj izborile za pravo glasa žena. Takođe, imaćemo priliku da prođemo neobičan put koji je Pobednik, kao simbol Beograda, morao da prevali do svoje velike pobede.

Noć muzeja donosi Neispričane priče

Noć muzeja nastavlja da nas edukuje, preispituje, ali i iznenađuje iz godine u godinu, te i ove godine otvara zaboravljena, a vrlo značajna beogradska zdanja. I ove godine, Viasat History priredio je turu ’’Neispričane priče’’, u okviru koje će posetioci manifestacije u Beogradu prvi put moći da zavire u kuću porodice Veljković, posete legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, te zakorače u famoznu Doktorovu kulu, u kojoj je radio čuveni srpski književnik i lekar Laza Lazarević.

Progresivne ideje, dela nemerljive vrednosti, živopisni ljudi, događaju koji su obeležili istoriju – i više su nego dovoljni razlozi da ne propustite ovu jedinstvenu manifestaciju!